Armbandjes

SOS bandje

SOS bandje

In je SOS bandje staan je belangrijkste identificatie en medische gegevens vermeld. Een SOS bandje draag je zichtbaar zodat in geval van nood de omgeving meteen je gegevens in kan zien en daarnaar kan handelen. Een geval van nood is uiteraard een ongeluk of een andere acute situatie.

 

Niet alleen met medische indicatie

Je kunt een SOS bandje om verschillende redenen dragen. Zo wordt op een goed SOS bandje ook het telefoonnummer vermeld van iemand die gewaarschuwd kan worden als er iets met je aan de hand is. Veel mensen maken nogal eens de vergissing door hun eigen telefoonnummer te noteren en dat is niet heel handig. Het is overigens een misverstand om te denken dat je alleen een armband draagt met een medische indicatie. Ook voor buitensporters is de armband nuttig, bijvoorbeeld die deelnemen aan het verkeer. Hardlopers en fietsers zijn soms zo gefocust om hun looptechniek, dat wat er in de omgeving gebeurt ze volledig ontgaat. Nog elk jaar neemt het aantal verkeersongelukken met sporters toe.

 

Syndroom van Tourette

Het SOS bandje wordt echter vooral gebruikt bij een medische indicatie. Het is niet de bedoeling dat te pas en te onpas een bandje gedragen wordt, je moet jezelf afvragen of een medische situatie van invloed kan zijn op een acute situatie en of de hulpverleners baat kunnen hebben bij de info op een bandje bij zo’n noodsituatie. Ondertussen is er een lijst opgesteld met aandoeningen waarbij het dragen van het bandje wel nuttig is; allergieën voor voedsel, medicatie of insecten, hartproblemen, nierfalen, suikerziekte, bloedziekten, Alzheimer, antistollingsmiddelen, ademhalingsmoeilijkheden, zeldzame ziekten, epilepsie, problemen met gezicht-, gehoor of geestesstoornissen, patiënten die chirurgie of transplantaties hebben ondergaan, deelnemers aan klinische testen, kinderen met speciale behoeften, een hoge bloeddruk, CVA-risico, chronische hemolytische ziekte, bij medicijngebruik en bloedarmoede. Ook mensen die lijden aan het syndroom van Tourette doen er goed aan een SOS bandje te dragen.

 

Bij calamiteiten

Op een SOS bandje staan minimaal je naam en contactgegevens van iemand die moet worden gewaarschuwd als er iets met je aan de hand is. Daarnaast is er ruimte voor medische informatie die belangrijk is voor hulpverleners bij eventuele calamiteiten. Overigens werd SOS in 1905 geïntroduceerd door de Duitse overheid, in de vorm van een Morse signaal voor noodsituaties. In principe betekent de afkorting SOS niets. Men was simpelweg op zoek naar een eenvoudig en duidelijk Morse signaal, dat niet verward zou worden met een ander signaal. Eigenlijk is SOS in Morse ook anders, omdat de drie letters gescheiden worden door een pauze.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *